8 leggyakoribb téma

Az IBS tudományos megközelítése

1557
HOZZÁSZÓLÁS:

Az irritábilis bél szindróma, angolul ‘irritable bowel syndrome’ (az angolból ered a hivatalos rövidítése IBS) lényegében a vastagbél túlérzékenységét jelöli.6354173

Az irritábilis vastagbél tünetegyüttese mai ismereteink szerint funkcionális, azaz kizárólag a bél működésével kapcsolatos betegség. A képalkotó vizsgálatokkal semmiféle kóros eltérés nem mutatható ki, viszont kifejezett panaszok, hasi fájdalmak, görcsök, puffadás, hasmenés és/vagy székrekedés, fokozott nyáktermelés jellemzik.

Meglehetősen gyakori állapot, a felnőtt lakosság 10-30 százalékát érintheti. Gasztroenterológiai rendelésen jelentkező betegek közel felénél észlelhető.Nők esetében gyakoribb.

Hogyan kezelhető?

Kezelésében – mely ma még alapvetően tüneti kezelés – a probiotikumok hasznát nem sikerült egyértelműen bizonyítani. Ugyanakkor a gyomor-bél-csatorna gyulladásos betegségei és egyéb okok miatt tartósan alkalmazott antibiotikus kezelés fokozott kockázatot jelenthet az irritábilis vastagbél- szindróma kialakulása szempontjából.

Egyes betegekben a vékonybél bakteriális vagy gombás fertőzése igazolható. Utóbbi többnyire egyértelmű betegségtüneteket nem okozó candidiázist jelent. Az ilyen betegek klinikai tünetei a kórokozók kiirtását célzó kezelést követően jelentősen javulhatnak.

Más betegekben a jótékony baktériumok, elsősorban laktobacillusok és a bifidobaktériumok számának jelentős csökkenése észlelhető. Az ilyen betegeknél a probiotikus kezelése csökkenti a puffadást és bélgázok távozását, esetenként mérsékeli a hasmenést is.
Placebo kontrollos vizsgálatok a ‘Bifidobacterium infantis’ jótékony hatását igazolták.

Érdekes megfigyelés, hogy az IBS esetén az Interleukin(IL)-10/Interleukin-12 arány az egészségesekhez képest csökkent. A citokinek, vagy szinonimájuk szerin Interleukinek hírvivő anyagok, többek között az immunválasz továbbítását is végzik.

A ‘Bifidobacterium infantis’-kezelés az IL-10 és IL-12 arányt normálissá teszi,. A megfigyelés alapján valószínűsíthető, hogy az irritábilis vastagbél- szindróma kialakulásában a bélflórával kapcsolatos gyulladásos összetevők is szerepet játszanak.

A kutatók többsége további vizsgálatokat tart szükségesnek a probiotikumoknak az IBS kezelésében betöltött szerepe tisztázására. Általános vélekedés szerint előnyösebb a kombinált készítmények hosszas, illetve ismételt kúrák formájában történő alkalmazása.

1557
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]