8 leggyakoribb téma

Amit tudni érdemes az irritábilis bél szindrómáról (IBS)

1362
HOZZÁSZÓLÁS:

IBSVannak, akiknél a feszültség, a stresszhelyzet, az ingerlékenység fejfájást okoz, másoknál alvászavarokat, vannak azonban olyanok is, akiknél emésztőrendszeri panaszok jelentkeznek. A bélműködést érintő stresszhatás eredménye az irritábilis bél szindróma (amelyet bélgörcsként is emlegetnek). Tünetei a székrekedés vagy a hasmenés, hasi fájdalmak, görcsök.

A stressz mellett a többi kiváltó szervi ok még nem teljesen tisztázott. A betegségben szenvedők vastagbele vagy nagyon hevesen húzódik össze, és ez hasmenést okoz, vagy renyhe az összehúzódás, és ennek székrekedés a következménye. A lelki tényezők szerepe vitathatatlan, egyes betegeknek például hét végén egyáltalán nincs panaszuk, hétfő reggel viszont rendszeresen jelentkezik a betegség, ami a munkájukkal összefüggő stressz szerepére utal.

A feszültségen kívül az arra hajlamosaknál az étrend is kiválthatja az IBS-t, például ha valaki túl sok zsírt és túl kevés élelmi rostot fogyaszt.

A diagnózist elég nehéz felállítani, mert a tünetek nagyon hasonlóak más emésztőszervi betegségekéhez. Ki kell zárni minden olyan kórképet, amelyre szintén jellemző a hasmenés vagy a székrekedés. Ha az alapos kivizsgálás során sem derül ki semmi más betegség, megalapozott a gyanú, hogy IBS áll fenn.

Mi a segítség?

AZ IBS, bár eléggé titokzatos kór, megelőzhető, illetve a tünetei hatékonyan kezelhetők. Erre szolgálnak az alábbi jó tanácsok.

A paprika ártalmai. Mind a zöld, mind a piros húsú paprika tartalmaz kapszacint, ami a bélnyálkahártyát ingerli, és súlyosbíthatja az IBS-t. Ezeket legjobb egy ideig kerülni, hogy kiderüljön, valóban ezek-e a bűnösök.

Az élelmi rost jótékony hatása. A zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerekben található élelmi rost elősegíti az emésztést. A béltartalom, így a széklet tömege nő, amit az IBS-ben szenvedők (is) könnyebben kiürítenek, mint a kisebb tömegű, de keményebb székletet.

Csökkentsük a zsírfogyasztást! A zsíros ételek hatására a vastagbél összehúzódik, ami sokaknál hasi fájdalmat és hasmenést okoz.

Nyugodjunk meg és lazuljunk el! Mivel a stressz az IBS egyik leggyakoribb kiváltó oka, hatásai ellen úgy védekezhetünk, ha megtanuljuk, hogyan lazuljunk el, ha csak egy rövid időre is. A meditáció igen hasznos ebből a szempontból, mivel a meditálás alatt a feszültség elmúlik. Nem szükséges bonyolult meditációs gyakorlatokat végeznünk, elég, ha keresünk egy nyugodt helyet, ahol leülünk. A földre vagy párnára, ha ez inkább a kedvünkre való, és a légzésünkre koncentrálunk, nem a gondolatainkra. Lélegezzünk lassan, mélyeket, és összpontosítsunk minden egyes levegővételre. Egy kis gyakorlattal hamar elérhetjük, hogy kellő távolságtartással szemléljük a napi stresszhelyzeteket. Amint elmúlik a feszültség, az IBS tünetei is eltűnnek.

A laktóz szerepe. A tejcukor sok ember számára nehezen emészthető. Irritábilis bél szindróma esetén a tejcukor-érzékenység még fokozottabban jelentkezik, és a tejtermékek hasi görcsöket és hasmenést válthatnak ki.

Mivel az IBS és a tejcukor-érzékenység tünetei igen hasonlóak, csak orvosi vizsgálat döntheti el, hogy adott esetben melyik okozza a tüneteket. A tejcukor érzékenység a megfelelő vizsgálattal kimutatható, és ha az eredmény negatív, lehet, hogy irritábilis bél szindróma áll a panaszok hátterében.

1362
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]